Благодарение на цифровизацията, разработките се случват все по-бързо. Услугите стават все по-сложни и свързани в мрежа, като разработчиците поставят акцент върху фразата „Всичко като услуга“ (XaaS). Други модерни думички и съкращения, които чуваме редовно, включват IoT, AI, IaaS – но какво означават те? Решихме да изясним нещата и да разгледаме един прост пример за това, как стоят нещата и как цифровизацията на света на труда може да се развие разумно.

Добре дошли в организацията на срещи на бъдещето

Всеки, който намира темата за цифровизацията за прекалено абстрактна, трябва просто да прочете тези редове след следващата си организирана среща, защото дори чрез очевидно банален въпрос, като например организирането на срещи, можем да видим какво представляват днешните футуристично звучащи модерни думички като Интернет на нещата (IoT), Изкуствен интелект (AI) и Всичко като услуга (XaaS). Изведнъж всичко изглежда реално, включително визията за цифровизация 2020 г. Готови ли сте? Нека да започнем, просто и практично:

Искате да планирате среща. За тази цел трябва да знаете кога отделните присъстващи имат време и да намерите място за провеждането й.

И така, разбрали сте кога могат да присъстват хората, само за да откриете, че на тази дата няма свободно място. Учещият се изкуствен интелект вече може да премахне много от напрежението върху вас, като преглежда данните за присъстващите и ви дава предложения.

Добре, нека отидем крачка напред

Защо стаята трябва да бъде определена? В много компании, стаите се резервират, но не се използват. Алтернативно, срещите се анулират, но стаята не е обозначена като свободна. Не би ли било добре в подобни случаи изкуственият интелект да получи цялата тази информация и да реорганизира планирането на стаята, например, така че резервираните стаи да не останат празни и да се използва повече капацитет? В много случаи е достатъчно да се пренаредят заседателни зали, за да се отвори допълнително пространство. Да предположим, че работите за малка компания с две заседателни зали. Имаме среща в стая А от 14:00 до 15:00 ч. и друга от 15:00 до 16:00 ч. в стая Б. Ако някой се нуждае от стая от 14:00 до 16:00 часа, нито една няма да бъде на разположение. Сегашната технология също би показала, че няма свободна стая. Ако обаче имахме някаква по-висша форма на интелигентност, тя просто щеше да насрочи първите срещи в стая А и да освободи стая Б.

Кое какво е? Кратко определение за по-голяма яснота:

AI / изкуствен интелект

Идеята за изкуствен интелект е да се пресъздадат човешки структури за вземане на решения, които могат независимо да обработват проблемите без човешки принос. Учещата се машина може да имитира човешката интелигентност. Това може да се опише и като автоматизирано интелигентно поведение. Ние сме заобиколени от AI в ежедневието, например, когато искаме да намерим блога с търсачка, или да бъдат разпознати текстове, ръкопис, изображения, гласове или лица. Самоуправляващите коли, умните домове и съвременните компютърни игри биха били немислими без AI.

IoT / Интернет на нещата

Излизайки отвъд взаимодействието между хората и машините, технологията на Интернет на нещата също така позволява взаимно свързване на електронни системи. Това дава виртуално представяне в интернет-подобна структура на ясно идентифицируеми физически обекти. Идеята е да се помогне на хората, без те да са съзнателно част от процеса. Добър пример е мислещият светофар, който реагира на нивото на трафика при смяна на цвета.

XaaS / Всичко като услуга

Днес голяма част от цифровизацията на света на труда се описва „като услуга“. Трите крайъгълни камъка са софтуер като услуга (SaaS), платформа като услуга (PaaS) и инфраструктура като услуга (IaaS). В SaaS външен доставчик на IT услуги не само управлява софтуера, но и IT инфраструктурата на клиента. Типични области на приложение са системите за управление на съдържанието и системите за магазини. PaaS означава, че доставчикът създава IT платформа за разработка на софтуер в облака, която е налична като услуга. Предимството на това е ниската административна цена. То може да се използва без инсталиране на собствен хардуер и софтуер. При IaaS доставчикът на услуги предоставя на клиента виртуална изчислителна инфраструктура, т.е. сървъри, процесорна мощност, капацитет на мрежата, комуникационни устройства и системи за архивиране и бекъп системи, които са необходими. Вече е възможно да се създаде все по-сложна структура чрез добавяне на продукти като услуга, идващи един след друг и формиращи пресечни точки, което се нарича “Всичко като услуга” (XaaS).

Бихте ли искали да се съсредоточите върху действителната си работа?

Разбира се, можете да опитате сами да се свържете с участващите, да преместите срещите и да информирате всички присъстващи. Независимо дали днес, утре или когато и да е, комуникацията за такъв прост въпрос ще ви отнема много време. Или можете да оставите изкуственият интелект да се погрижи за това. Също като вашите колеги, вие имате да вършите достатъчно неща в ежедневната си работа, а дискусиите в стаята за почивка повече няма да са за това дали, кога и къде ще се състои срещата и дали може да се намери хитро решение, за да се избегне справянето с всички тези подробности. Защото да, има такова решение. Така че, дори такъв елементарен въпрос може да има много положителен ефект върху работния ден чрез използването на интелигентно решение. Интернет на нещата се отнася изцяло до данните – конкретно, до разумна организация и обработка на маси от данни. Ние обичаме да го наричаме „големи данни“. Но тези големи данни са безполезни, ако не можете да ги контролирате и обработвате по разумен начин. Нека се придържаме към нашия прост пример за организацията на срещите, тъй като той представя наистина ясни и разбираеми принципи: цифровизирането ни позволява да получим достъп до данни за това, кога се използва определена стая и кой участник е на разположение.

Запознайте се с характера на срещата и го използвайте при планирането!

Тези данни вече се комбинират, за да ни помогнат да планираме нашите срещи.
Но каква би била ситуацията, ако можехме да използваме характера на срещата, за да направим корекции? Не можем ли да съхраняваме информация относно това дали срещите, организирани от колега X, наистина се използват пълноценно? Може би този колега има тенденция винаги да си планира твърде много време. Обратното може да се отнася до колега Y, който никога не е готов навреме и присъстващите на следващата среща винаги му оказват натиск. Ако това поведение беше известно, AI можеше да коригира съответното време за срещи и може би да планира повече време за колегата, който винаги има нужда от повече време. Освен това изкуственият интелект може да накара потребителя, който се нуждае от по-малко време, да осъзнае този факт и да го попита дали иска да съкрати срещата, ако системата установи, че времевият период би бил подходящ за друга среща.

С оглед на цифровизация 2020 можем да кажем следното: интелигентните решения ще ни помогнат да бъдем по-ефективни и да използваме ресурсите умело в бъдеще. Ние сме запознати със сходни понятия в системите за съдействие на съвременните автомобили, които спират и управляват вместо нас, когато е необходимо. Защо офисът да е различен? Организиране и управление на срещи? AI може да прави това поне толкова добре, колкото хората. И ако трябва да бъда честен, вместо това можем да правим много по-забавни неща.

Приемането на AI расте след първоначалния опит

До 2020 г. някои компании със сигурност ще използват интелигентни системи в офисите си, което значително ще опрости ежедневната работа, стъпка по стъпка на много нива. Онези, които се опитват малко по малко, натрупват първоначален опит и преодоляват типичните проблеми при всяко ново начало, ще инвестират повече в интелигентни IT платформи. Не може просто да кажете: „Добре, от днес разчитаме на изкуствен интелект“. Много големи корпорации, както и малки и средни предприятия работят за улесняване на ежедневния живот на своите служители и по-ефективната работа с поетапна интеграция на AI в работните процеси. Никой няма да може да избегне обсъждане на въпросите, свързани с IT платформите, AI, IoT и XaaS.

Външните партньори също имат смисъл в IT

По-специално, малките и средни предприятия се нуждаят от надеждни партньори при въвеждане на цифровизацията. Преди това имаше един или няколко вътрешни IT специалисти, които помaгаха на служителите, най-вече със завидно спокойствие, в случаите когато бяха на загуба поради IT проблеми. В днешно време имаме нужда от допълнителни експертни партньори, които да ни помогнат да намерим и приложим подходящите случаи на употреба за нашия индивидуален бизнес. Ето защо визията за дигитализация 2020 е: кой е готов да напусне зоната си на комфорт, да наблюдава собствения си бизнес, конкурентите и пазара и да вложи своята вяра в интелигентни решения? Всеки, който прави това, няма нужда да се страхува от настъпващата цифровизация, а може да я използва като свое предимство.