Споделените работни пространства (co-working space) са голям хит от няколко години, но от скоро въвеждат и иновации. Навсякъде по света те стават все по-нови, по-големи и по-завършени в своята инфраструктура. Бързо нараства броят големи компании, използващи споделени работни пространства, които се възползват от работа в мрежа с лица на свободна практика и малки стартъпи.

Споделено работно пространство? Не е ли това добро решение за попълване на празнината за работещите на свободна практика, които получават клаустрофобия вкъщи и не искат да съобразяват работните си часове с работното време на кафенетата с Wi-Fi? Вече не. Идеална инфраструктура, страхотна атмосфера (дори за срещи), все повече и повече малки предприятия работят на едно място с хора на свободна практика. И така, какво следва? Сега големите играчи искат да се включат и наемат места, където малки стартъпи вече работят усилено в мрежа. Габор Наги, управител на програмата за научни изследвания в Haworth (американска мебелна компания – гигант), обяснява ключовото си откритие: „Все повече и повече големи компании осъзнават потенциала на споделеното работно пространство за поддържане на новаторска култура. Споделените офиси могат да променят фундаментално висококвалифицираната работа и да действат като катализатор за иновациите“. Той също така заявява, че корпоративните служители се чувстват много по-комфортно в споделени работни пространства. „По-младите служители предпочитат да работят в стартъпи вместо в гигантски мултинационални компании, защото смятат, че е по-вероятно там работата им да бъде оценена“, обяснява той.

По-социално, по-малко йерархично

Така служителите гледат на атмосферата в споделеното работно пространство и това им помага да работят по-автономно. Наги прогнозира: „Все по-голям брой компании ще се присъединяват към споделени работни пространства, но ще изграждат и свои собствени вътрешни споделени пространства. Това ще създаде една добра смесица“. И кой ще бъде част от тази смесица? Технологични гиганти като Verizon, Microsoft, Apple, Google и IBM стартираха тенденцията, като във всички индустрии има продължаваща такава да се поставят малки групи в пространства за споделена работа като иновативни аванпостове. Компаниите, които правят това, включват Twitter, VW, Bacardi, General Electric и Spotify. Uber също харесва пространствата за съвместна работа. Те позволяват на служителите си да бъдат посланици на бранда на работното място всеки път, когато стартиращи компании и работещи на свободна практика ги заговорят на чаша кафе. Има и чисто икономически причини. Разширяване на централата ви? Купуване или наемане на нов имот? Защо? Тези офиси са бързи и гъвкави за наемане без задължение.
Можете да постъпите и като търговския гигант Ottogroup в Хамбург, който е създал свое собствено „collabor8“ пространство в изоставен склад и предлага свой собствен облик, за примамване на най-добрите таланти на мястото, където вече работят собствените му служители.
Някои пространства за съвместна работа стават известни със свой собствен стил, докато други навлизат на пазара с нови подходи и специални услуги. Берлинският Betahaus е един от класиците на Европа. Създадена като желано място за хора, работещи на свободна практика, които не искат да стоят в своите апартаменти или в кафенето зад ъгъла, сега има клонове в Хамбург, София и Барселона и е част от глобална партньорска мрежа, организирайки уъркшопи и конкурси за нови терени за стартиращи компании. Берлин е град, в който има бум на съвместните работни пространства, който предлагат изобилие от възможности за развитие на самостоятелно работещи лица и там борбата между големите доставчици е жестока.

Какво точно е споделено работно пространство?

По-точно описание би било „съвместно използване на работно помещение“. Основната цел на пространството за съвместна работа е да осигури място за лица на свободна практика, дигитални номади и малки стартиращи компании, които искат постоянно място за работа с много гъвкавост, без обвързване и без голяма първоначална инвестиция. Необходимата инфраструктура е осигурена и споделена. Така че всички седят заедно на едно място, но не е задължително да работят заедно. Няма правила за разделянето на пространствата. Офис с отворено пространство с дивани в ъгъла и кафе-бар, или отделни клетки за мислене и мини-офиси с общи помещения за почивка – всичко това е възможно, но не е задължително. Практиката да се работи на ново място всеки ден, която в момента е на мода в големите компании, също е започнала оттук. Много споделени работни пространства предлагат общи семинари и уъркшопове. Те популяризират чувството за общност, като предлагат обща закуска и собствени социални мрежови платформи. Компаниите са привлечени, защото чрез наемане на пространство за конкретни проекти могат лесно да придобият работници на свободна практика и така да бъдат в центъра на събитията, черпейки нови идеи и тенденции от отворения пазар.

Чувството за общност е това, което прави разликата в споделените работни пространства

Въпреки липсата на общи връзки, които са характерни за споделените работни пространства, служителите на свободна практика, които работят там, чувстват, че са сред съмишленици, стартиращите компании виждат възможности да намерят потенциални партньори и големите корпорации виждат шанс да са в крак със случващото се около тях. Всеки има възможност да установи контакти в среда, която е подобна на общност. Общият елемент е, че споделената работа изгражда доверие и дава на големите компании достъп до млади висококвалифицирани служители, които имат склонност да бъдат скептични към корпоративния бизнес.
Така че има много неща, случващи се на сцената. Определено е полезно големите компании да установят контакт със споделени работни пространства, за да могат да са в час с последните тенденции и да могат да направят това без голям икономически риск.