Книгата, дискусията от конференцията на TED и блогът за методите на Working Out Loud от Джон Степър съществуват от три години. Групи работят с неговите Насоки за кръговете, които представляват работни инструкции за 12 седмици, за все повече компании и институции за да постигнат целите си. В края на юни в Шанхай ще се състои голяма конференция на WOL за разпространение на концепцията и в Китай. Попитахме Джон Степър как се използва WOL от малки и средни предприятия, когато WOL кръговете не дават търсените резултати и как е най-добре да започнете.

Какво ви накара да разработите подхода Working Out Loud и за кого искате да бъде полезен?

Джон Степър: Усетих, че липсата на контрол и удовлетворение в работата ме е карало да съм нещастен, като същото нещо е довело до лична неудовлетвореност и на много други хора на работа. Така че аз потърсих начин, чрез който всеки би могъл да подобри връзката със себе си, с другите и с работата, която върши.

Струва ми се, че не всичко е ново или много сложно и трудно, а по-скоро един вид обръщане към общите ценности. Как обяснявате нарастващия успех и движението на WOL?

Джон Степър: Елементите на WOL се основават предимно на древна мъдрост. Новото нещо е, че тези елементи са опаковани по такъв начин, че е лесно за почти всеки да ги практикува, особено на работното място. Кръговете са „благоприятни за работа“ и се вписват добре в съществуващите корпоративни програми. Това позволява на WOL да достигне до много хора, до които никога не би достигнало по друг начин. Кръгът също е безопасно и лично пространство, което позволява на хората да експериментират и да са уязвими – да бъдат себе си – по начин, по който повечето хора никога не са изпитвали на работа. Резултатът е, че много хора се чувстват различни след своя Кръг. И това чувство ги кара да искат да кажат на другите и да го разпространяват.

Четейки за WOL останах с впечатлението, че основно големите компании, които използват WOL, променят културата на учене в компанията (IBM, Bosch, Coca-Cola, Siemens). Защо става така?

Джон Степър: Има няколко причини за това:

  • Големите компании осъзнават предизвикателствата, свързани със сътрудничеството и иновациите, с които се сблъскват, и търсят нещо, което да им помогне да отговорят на тези предизвикателства.
  • Големите компании имат мащаб. Така че, дори ако 1% от Bosch (например) е в WOL Кръг, това се равнява на 4000 души.
  • Големите компании имат повече събития и видима външна комуникация, така че е по-вероятно да чуете за техния опит с WOL.

Казвайки това, WOL е станал част от училища, болници и малки консултантски компании и се използва от много предприемачи и стартиращи фирми.

Какво бихте предложили на малките и средните компании по отношение на начина, по който да започнат с WOL за техните цели и при техните условия?

Джон Степър: Моделът е еднакъв за повечето организации. Едно лице решава да опита WOL и формира Кръг. Ако им хареса, те разказват на свои приятели и се формират още няколко Кръга. С течение на времето се формира всеобщо движение. В някои случаи това привлича вниманието на отдел Човешки ресурси (или на програмите за дигитална или иновационна дейност) и институцията го подпомага чрез финансиране на събития, допълнително обучение и интегриране на Кръговете в съществуващи програми.
Познавам малки ИТ, образователни и производствени компании, където WOL е направила разлика за хората, които са се присъединили – както и много компании, състоящи се от едно лице. Най-добрите хора за получаване на препоръки са тези, които са били част общността на WOL, защото могат да говорят сами за себе си!

Има ли някаква разлика или трудност при практикуването на WOL, за която трябва да знае един малък бизнес?

Джон Степър: Понякога екипът в един малък бизнес може да се чувства твърде близък и един Кръг с колеги може да не се чувства сигурен от психологическа гледна точка. Ако това е така, предлагам да се оформи Кръг с хора извън компанията. Тогава можете да прилагате това, което сте научили на работа, и може би да насърчите други хора да формират Кръгове.

Какви са основните причини за провала на WOL Кръгове, които вече сте забелязали? Какъв е вашият съвет за това как да се справим с това препятствие?

Джон Степър: Трите най-големи предизвикателства са свързани с логистиката, избора на индивидуални цели и управлението на упражненията всяка седмица. За да синхронизирате графиците на пет души 12 пъти може да изглежда почти невъзможно. Както е казал Уди Алън, „80 процента от успеха просто се появява“ и това е най-големият проблем за кръговете на WOL. Целите са друго голямо предизвикателство. Първоначално мислех, че избора на цел ще бъде лесен, но не е така. В по-късните версии на Ръководствата за кръговете включих повече инструкции в седмица 1, но за някои хора това не е достатъчно. В крайна сметка те избират цел, която не предизвиква любопитство или интерес, или е прекалено голяма или малка и това не е достатъчно, за да се запази тяхната мотивация за всичките 12 седмици. Третото предизвикателство е намирането на време за провеждане на упражненията. Целенасочено изготвих дневния ред на седмицата така, че темпото да е бързо и хората да не се отегчават. Също така предложих допълнителни раздели в ръководствата, ако трябва да се натоварите по-малко или искате да направите повече. Все пак, за някои хора информацията е твърде много за един час и те искат да отделят повече време за упражнения. Други искат повече време за обсъждане. Някои кръгове никога не намират баланс и хората могат да се разочароват и да напуснат. За всички тези предизвикателства видях практикуващите да опитват различни експерименти и да измислят иновации, които да помогнат. От моя страна, аз правя собствените си експерименти, като продължавам да работя върху начини да правя Кръговете по-лесни и приятни и да създавам повече ресурси за тези, които искат да разпространяват практиката. Макар че WOL не е перфектен метод, аз съм по-оптимистично настроен от всякога, защото всеки ден виждам обратна връзка от хора от цял свят за опита им с Кръга. „Работейки на висок глас за Working Out Loud“, ние можем да помогнем на повече хора и да окажем по-голямо въздействие. Независимо дали правите разлика за себе си, за вашия Кръг или за движение от хиляди хора, всичко започва с първия опит.

Има WOL Light версия, която представя WOL на лидери (мениджмънт). Има ли лидери, които са участвали в Кръг като всички останали или те никога не намират време за учене?

Джон Степър: Макар че има някои мениджъри, които участват в Кръгове, за повечето от тях Кръгът не е психологически безопасно място и те често изпитват много по-големи трудности да планират 12-те срещи, отколкото много хора. Така WOL за Лидери ги кара да си партнират с ментор с противоположни знания за 10 сесии от 30 минути, които не изискват подготовка или работа между срещите. Това е начин за тях да направят крачка напред и поне да пробват как WOL може да помогне на тях, тяхната организация и компанията.

Принципите на WOL предполагат много даване, любезност и щедрост към другите. Но както знаем, понякога в едно сътрудничество има и гняв, разочарование или противопоставяне. Какво предлагате за справяне с такива „отрицателни“ вибрации в WOL Кръга или в нашия личен път в процеса на ученето?

Джон Степър: Това е част от причината за акцента върху съпричастността през седмица 4 (и други) и за справяне с липсата на отговор и негативните отговори. Повечето от „отрицателните вибрации“ са в нашата глава, или по-точно, причинени от нашите отговори на събитията. Можем да ги контролираме с практика – както за да видим по-ясно намеренията на другите, така и да разберем собствените си мотиви и отговори, за да можем да действаме по-целочислено и ясно. Да станем по-съпричастни и самоосъзнати изисква много практика. Кръгът е добро, безопасно място за стартиране и помага нещата да изглеждат по-близки до обичайното.

Към колко WOL Кръга сте се присъединили? Има ли някаква практика за напреднали, която се е появила след толкова много пъти използване на WOL? Магистърска степен по WOL?

Джон Степър: Бил съм в девет Кръга и развивам нова практика за хора, които са били в даден Кръг и са готови за нещо повече. Ще публикувам нови (безплатни) ръководства и ще правя първите експерименти по-късно тази година.

Какъв е вашият съвет за абсолютно начинаещи: какво е необходимо на човек да започне?

Джон Степър: Създайте Кръг. Можете да питате приятели или да попитате хората в WOL групите във Facebook и LinkedIn. (В тези групи хората вече знаят какво е WOL и вашето искане ще предизвика реакции от хора по целия свят, а защо не от човека зад ъгъла).