На теория, дигиталната трансформация отдавна е в ход, но в действителност компаниите изпитват трудности с нея. Ако искате да имате добро сътрудничество и прозрачни процеси, обмен на знания между различните отдели и ускоряване на разработването на идеи – с други думи, да работите гъвкаво – ще откриете, че „Working Out Loud“ предоставя подход, който има потенциала да ни подготвя за бъдещето на работата. Ключът е: умения за учене в мрежа. В Shell, IBM, Microsoft, Airbus, Bosch, Siemens, Daimler и BMW, като това са само част от компаниите, служителите започнаха това по собствена инициатива.

Всяка компания, която иска да има добро бъдеще, желае да осъществи дигитална трансформация. За тази цел се влагат средства в технологии и инструменти, наемат се разработчици и се събират данни. Но най-важният елемент, културната трансформация в една компания от индустриалната епоха към ежедневната дигитална работа, представлява основна пречка за мнозина. Това не е нещо, което може да бъде установено предварително. Указания от ръководството като например “Сега искаме да организираме обмен на знания в рамките на нашата социална мрежа. Искаме да станем организация, която не спира да се учи. Искаме да работим гъвкаво,“ се доказват като безполезни. Кой иска да се промени? И преди всичко, как трябва да се променим, за да бъдем успешни в бъдеще? Известната препоръка „Просто го направи“ доведе до една изумителна рецепта за успех по отношение на менталната трансформация с концепцията на Working Out Loud.

В началото имаше чувство на неудовлетвореност от ежедневния живот на компанията

Working out loud (Работете на висок глас)? Може да звучи като един вид хвалба, но няма нищо общо с това. Терминът е въведен от Брайс Уилямс, консултант по информационни технологии, в публикация от 2010 г. за трудното въвеждане на инструменти за социално сътрудничество. Джон Степър, по това време ИТ специалист в Ню Йорк, също се занимаваше с проблема. Той използва този термин за разработване на систематичен, ориентиран към приложение метод, който помага на хората да споделят и обменят знания и да се учат заедно в ежедневната работа с голямо разнообразие от партньори. Всичко това са способности, които подобряват „уменията за работа в мрежа“. През 2015 г. той публикува книга със същото име, а през април 2016 г. той представя Working Out Loud на конференцията TEDxNavesink. През тази година той загубва работата си, но скоро след това започва да работи като консултант на WOL на свободна практика. Първият му проект идва от Германия чрез Катарина Кренц, Мениджър дигитално сътрудничество и Главен мениджър на корпоративната общност в Bosch.

Working Out Loud: училище за бъдещето

Рецептата за успех на Working Out Loud се състои от фиксирана структура, 12 работни стъпки и пет компонента. Структурата работи така: една работна група от четирима или петима души се събира веднъж седмично за един час в продължение на три месеца. Срещите могат да се провеждат виртуално или в близко кафене. Това е кръгът WOL. На workoutloud.com има подробно ръководство за Кръговете – работни листове, които описват и обясняват задачите и предлагат времеви период – за всяка от 12-те срещи. Всяка среща е посветена на водеща идея: „Изострете вниманието си“, „Дайте първия си принос“, „Направете го лично“, „Станете видими“, „Изградете навик от това“ … Тези работни листове са много практични и мотивиращи. Те са налични на английски, немски и португалски език. По думи на Джон Степър в момента се разработват френски, холандски, мандарин и испански език.

Петте компонента на Working Out Loud са:

  • Връзки
  • Щедрост
  • Видима работа
  • Целенасочено откриване
  • Ментална настройка за развитие

Тези компоненти хвърлят яснота върху промяната на парадигмата към сътрудничество: няма победител, няма съравнование, няма знание в името на получаване на власт, няма правилно или погрешно. Става въпрос за всички, които имат цел, всички, които искат да учат, които могат да допринесат с нещо, учат се един от друг, предлагат идеи заедно и могат да се развиват взаимно. Малкият кръг подпомага хората да постигнат целта си, насърчава ги, дава съвети, вдъхновява и дава допълнителна помощ. В нашето неясно настояще с неговите бързи промени, това са способности на работното място, които са необходими за намиране на решения за бъдещето.

Когато служителите станат причина за трансформация в компанията по тяхна собствена инициатива

Малка група започна да тества WOL в Bosch през лятото на 2015 година. Днес хиляди служители на Bosch в 40 страни по света, включително Индия, Бразилия и САЩ, са работили в WOL кръгове. По този начин Bosch се стреми да създаде мрежово сътрудничество като основа за изграждане на гъвкава компания. Отговорният ръководител на проекта, Катарина Кренц, не само оценява WOL като метод за мрежово обучение и управление на знания, но и счита, че работата в WOL кръг променя по един положителен начин мисленето и отношението на служителите. Практиката на WOL разчупи традиционните модели на поведение и въведе дигитално мислене в Bosch. От февруари 2018 г. инициативата е официално подкрепена от най-високо ниво от директора на индустриалните отношения на Bosch, Кристоф Кюбел. „Working Out Loud ни позволява да насърчаваме дигиталното сътрудничество и да развиваме нашата култура на учене и работа, като по този начин подобряваме иновативната си сила“.

По този начин Bosch въведе нещо, което Берт Врайс, ИТ мениджър в CMS Netherlands счита за необходимо. През 2015 г. той установява в Холандия Общност за практическа работа (CoP) на Working Out Loud и смята, че WOL трябва да бъде основно умение на всеки служител, имащо за цел да развива и подпомага компаниите. Що се отнася до него, доказано е, че по принцип WOL помага ежедневно на служителите да се фокусират върху целта и да я постигат по-бързо и лесно.

Знанието не е състояние, а процес

Предимствата на WOL като метод за развитие на служителите в обучителни организации са ясни. Не се изисква много време или подготовка, не е скъпо да се прилага и е самообяснително. То може да се провежда многократно. Независимо от това, колко срамежлив, скептичен, интровертен или опитен сте, всяка среща показва колко голям ефект могат да имат малките стъпки. Внезапно идеите на други хора помагат на дадено лице, като контакт може да се осъществи и с експерт в компанията, който има подобен проблем, или да се предложи решение на колега от друго място. Този положителен отговор към вашата собствена дейност ви мотивира да работите, подобрявате самоувереността ви и да се чувствате добре.

За Андреас Шорн, инициатор на WOL в BMW, най-важната промяна е, че новите идеи наистина се осъществяват по-бързо чрез тези нови контакти и взаимоотношения на работното място, като това обхваща различни сектори и отдели, което е видимо в социалната мрежа на организацията. Ето как новите знания могат да работят. Няма полза знанията да се формализират и да се оставят някъде в базата данни; те стават продуктивни като информация само ако са част от размяна, когато помагат при определена задача. Според него WOL създава културната база за една гъвкава компания.

Интервю с Джон Стейпър, автор на Working Out Loud. „За по-добра кариера и живот“, следва в част II. Наред с други неща, обсъждаме как WOL се използва от малки и средни предприятия, където WOL кръговете не дават търсените резултати и как е най-добре да започнете.